Most fontosabbak a célok, mint eddig bármikor!

Célkitűzős tippek karantén idejére

organizer-791939_1920.jpg
Több motivációs szakembertől és pszichológustól is hallottam a napokban, hogy a karantén idejére kiemelten fontos, hogy legyenek céljaink. Azon kívül, hogy ezzel maximálisan egyet értek, elgondolkodtam azon, hogy miben térhet el a karantén idejére szóló célkitűzés a szokásos újévi célkitűzés dömpingtől. Arra jutottam, hogy nagyon is sokban.

Alap esetben célokat úgy szoktunk kitűzni, hogy az életünk viszonylag kiszámíthatóan halad egy mederben. Kiszámíthatóság alatt itt most azt értem, hogy a mindennapi rutinunk nincs megtörve úgy, mint most. Jelenleg azonban az életterünk egy külső tényező miatt jelentősen korlátozott és ráadásul ebben most jól is kellene valahogy éreznünk magunkat. Ellenkező esetben jön a szorongás, a depresszió. Épp emiatt MOST elengedhetetlen, hogy célokkal rendelkezzünk. Ráadásul rögtön több "szinten" és ezt mindjárt meg is magyarázom.

Amikor az idő kiszámíthatóan telik (értsd, halad a napi rutin és telik az év), akkor lineáris a célkitűzés. Van valami, amit meg akarunk valósítani és ahhoz ezt, meg ezt kell tenni, ekkor meg ekkor.

Most viszont a korlátoltságunk időben kiszámíthatatlanná vált és ez a kiszámíthatatlanság egy belső bizonytalanságot, szorongást okoz. Nincsenek fix pontok, határidők, teendők. Így nem hogy célokat kitűzni, de tervezni sem lehet. Márpedig a keretek kellenek a lelki világunknak, egyszerűen ekkor érezzük biztonságban magunkat. Most annyi történik, hogy újra kell kereteznünk az életünket, a mindennapjainkat.

Erre a következő megoldást javaslom.

Az első lépés, hogy több szinten kell a céljainkat meghatározni.
Kétfelé kell választani az életünket. Az egyik része a mostani, a "karantén" idejére szóló. A másik része a karantént követő.

Egy probléma van ezzel, fogalmunk sincs arról, mikor fogják a korlátozásokat feloldani, mikor térhetünk vissza a rendes napi rutinunkba. Ennek megfelelően a célok kitűzését a következőképpen ajánlom.

1. lépés - Hetekre meghatározott célok


A korlátozásokat nem azonnal vezetik be és nem is azonnal fogják feloldani. A havi tervezést túl hosszúnak találom, egy hét az, amit most nagyjából be lehet látni (bár ezt is rugalmasan célszerű kezelni). Tehát tűzzünk ki célt kb. egy hétre. Majd, ha teljesül és még mindig tart ez az állapot, akkor jöhet a következő hétre egy újabb cél, és így tovább.

Például, ha lakásba vagyunk kényszerítve, de mozogni szükséges, tűzzük ki, hogy egy hétig milyen gyakorlatokat fogunk elvégezni. Hányszor futjuk körebe a szobákat, hány felülést végzünk, stb. Mindezt csak hét napra írjuk le, pontosan meghatározva (a SMART tervezési modell itt is lényeges). A hét nap elteltével legyen kitűzve valamilyen jutalom a számunkra. (A példa most mozgásos, de ez bármilyen másik céllal is működik.)

Ha sikeresen túl vagyunk az első héten, jöhet a második hét célja. Fontos, hogy ez lényegesen térjen el az előzőtől! Ha a mozgásos példánál maradunk, teljesen más gyakorlatokat tűzzünk ki a következő hétre és ha lehet, a szoba teljesen más részén is gyakoroljuk őket. Így az agy nem fogja unalmasnak érzékelni, könnyebb fenntartani a motivációt. Fontos, hogy a következő heti célnak nem feltétlenül kell következnie az előzőből. Sőt! Például, egy hétig festeni tanulunk minden nap (és vasárnap feldobjuk az instára a heti képeinket), a következő héten a süti sütésben mélyedünk el. A harmadikon meg mondjuk kötni tanulunk. Kifejezetten pozitív hatása van a pszichénkre a kézzel fogható tevékenységek végzésének, így ajánlom, hogy most bátran legyünk kreatívak.

2. lépés - Célok a karantén feloldása utáni időszakra


Bakancslista. Egészen biztos vagyok abban, hogy sokaknak felértékelődnek most olyan tevékenységek, mint biciklizés, kirándulás, múzeum látogatás, mozi, színház, stb. Tűzzük ki, hogy amint vége ennek a mizériának, hova fogunk elmenni. Ez lehet egyfajta jutalmazása is annak, hogy kibírtuk ezt a kanapészörfös, otthontanulós/tanítós időszakot. Ha a munkánk, anyagi kérdéseink miatt komolyabban újra kell gondolni a megélhetésünket, tevékenységünket, akkor elkezdhetünk terveket szövögetni a következő időszakra. Mit fogunk másképp tenni? Milyen új munka után szükséges nézni? Át kell-e dolgozni az önéletrajzunkat? Ki kell-e találni megtakarítási formát? Kell-e segítséget kérnünk? Kell-e új szakmát tanulnunk? Stb.

Fontos: ezeket mind írjuk fel magunknak és a lehető legrészletesebben dolgozzuk ki őket!

Ezek mellett természetesen a klasszikus bakancslista megírása is jól jön most. Fenntartja a figyelmet, a fókuszt. Értelmet ad a kényszer elviselésének.

3. lépés - PLUSSZ


Attól, hogy fizikailag nem találkozhatunk a barátainkkal, szeretteinkkel, igenis kommunikáljunk velük! Minden nap! A technikai lehetőségeket használjuk ki. Skype, Messenger, Viber, stb. A videótelefon csodálatos találmány, éljünk vele! Fogjuk fel a szociális kapcsolataink változását úgy, hogy nem szűntek meg, csak másik dimenzióba kerültek.

Még egy fontos dolog. Az ember olyan élőlény, hogy szüksége van a fizikai kontaktusra. Ráadásul az ölelés, a simogatás oldja a fizikai feszültséget. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nem egyedül ragadtunk otthon, naponta többször öleljük meg a társunkat/gyerekünket (persze a higiéniai szabályok betartása után és ha biztosak vagyunk abban, hogy nem lehetünk fertőzöttek), de még a kutya/macska simogatása is hatásos.

Ne felejtsétek el, ennek az állapotnak is vége lesz egyszer.
Vigyázzatok magatokra!
#maradjotthon

Karolina

A SMART célkitűzős technikáról a segédanyagot IDE KATTINTVA tudjátok letölteni.

Kövess a Facebook-on is! --> facebook.com/sikerelmeny

Instagram oldal --> instagram.com/sikerelmeny

Ha koránkelő vagy (vagy szeretnél az lenni), csatlakozz a Hajnali 5 óra klub facebook csoporthoz! 
-->
 facebook.com/groups/hajnaliotoraklub

Napi humor karantén időszakára: --> facebook.com/groups/napihumorkarantenidoszakara