Íme, a 12 + 1 vállalkozó típus. Te köztük vagy?

Avagy a mindenre elszánt és a többiek...

beverage-3157395_1280.jpg

 

Az első bejegyzés a személyes motivációmról szólt, hogy miért is döntöttem a vállalkozói létforma mellett.

Most Te jössz! Ha olvasod a posztot, akkor egyrészt vagy már vállalkozol, vagy megfordult már a gondolata a fejedben. Ha az utóbbi csoporthoz tartozol, akkor te vagy ennek az írásnak a címzettje!

A múltkor már említettem, hogy a szakirodalom* tizenkét típusát különbözteti meg a vállalkozásoknak. Itt most nem a jogi oldalára kell gondolni, az más tészta. Jelen esetben az indokokat, a motivációkat vesszük górcső alá. Szóval nézzük, milyen vállalkozó típusokat kategorizálhatunk.

1. A számlaképes vállalkozó


Számos szakma esetében a munkáltató csak úgy alkalmazza a munkavállalót, ha az számlaképes. Ez legtöbbször egyet jelent azzal, hogy egyéni vállalkozóként dolgozik be valahová.

 2. A kényszervállalkozó


Hasonlít az előző kategóriára, szinonim fogalomként is használják. Ez legtöbbször annyit jelent, hogy valaki azért kezd bele vállalkozásba, mert a szakmájában pénzkeresetre másként nincs lehetősége. Vagy másként nem "alkalmazzák". Ezzel a formával csak az a baj, hogy itt legtöbbször szó sincs belső indíttatásról, célokról. Pusztán a jövedelemszerzés egy lehetséges (ha nem az egyetlen) módjaként tekint az illető a vállalkozói létre.

3. A hobbi vállalkozó


Na ez már egy pozitívabb kategória. Itt jellemzően egy igazán szeretett hobbiból lesz jövedelemtermelő tevékenység. Például amikor hobbi fazekas a sok jól sikerült alkotása után egy mintabolt megnyitása mellett dönt. A hit, az elszántság ilyenkor tutira meg van, mert egy örömteli tevékenységre építik az üzletet. A probléma legtöbbször a vállalkozás gyakorlati megvalósításával szokott lenni.

4. A szociális vállalkozó


Ő az, aki valamilyen magasztosabb célt helyezett maga elé. Legtöbbször olyan témákra építenek, amik a társadalomban kívánatosak. Ők a non-profit szektor éllovasai. 

5. A megélhetési vállalkozó

 
Ő az, aki olyan munka által kívánja megteremteni a jövedelmét a maga és a családja számára, amiben az álmait, az elképzeléseit meg tudja valósítani. Szerencsére ők manapság egyre többen vannak és számuk folyamatosan nő. Ez a kategória a kifejezetten elszánt vállalkozók kategóriája.

6. A belső vállalkozó (intrapreneur)

 
Ő igazából nem a szó klasszikus értelmében véve vállalkozó, mert van állása. Jellemzően egy nagyobb cégben dolgozik alkalmazottként. Ő a vállalkozó szellemét a cégen belül kívánja megmutatni például azzal, hogy valami újat hoz létre.

7. A családi vállalkozó

 
Jellemzően az egy családon belül azonos célokért dolgozó vállalkozókról beszélünk. Ilyenek azok is, akik beleszületnek a család működő vállalkozásába és tovább viszik azt. Általában vagy a tulajdonosi körben vannak többségben, vagy az irányítás az ő asztaluk, esetleg mindkettő. Számos nagyvállalatot ismerünk, akik generációk óta a családi cégért élnek. Például a  Zwack és a Szamos név ismerős? Az agráriumban dolgozom és ebben az iparágban kifejezetten elmondható, hogy sok gazdálkodás családi kézben van.

8. Az egyéni vállalkozó
9. A társas vállalkozó

 
Ez inkább jogi kategória. Itt a kérdés az, hogy ki milyen jogi formában kívánja a vállalkozását folytani. A döntésben jellemzően szerepet játszik a jogi forma jellemzője, a rá vonatkozó előírások, valamint a hozzájuk kapcsolódó adózási kérdések.

10. A franchise vállalkozó

 
A McDonald's meg van mindenkinek, ugye? Vagy a Starbucks. Egy működő üzleti modellt vehetsz át üzemeltetés céljából. Nem kell azon agyalnod, hogy mit csinálj, mindent készen megkapsz a dizájntól a terméken át egészen a belső szabályokig, csak a működtetésre kell koncentrálnod.

11. A startup vállalkozó

 
Ez a fogalom kifejezetten a XXI. század szülötte. Van egy innovatív ötleted? Kitaláltad, hogyan lehetne a zoknikat párosítva mosni úgy, hogy mindegyik meglegyen? És nemzetközi potenciált látsz benne? Akkor ez te asztalod. Befektetők bevonásával gyorsan meghódíthatod a világ háziasszonyainak szívét. Ez tuti biztos.

12. A globális vállalkozó

 
Oké, neked kis hazánk terepe, de még Európa sem elég, te rögtön a bolygót pécézted ki magadnak, akkora újdonsággal rukkoltál elő. E emellé javaslom, tudj beszélni folyékonyan néhány nyelven, legyen tőkéd és ne bánd, ha sokat kell repkedned. Hajrá! 

+1 A női vállalkozó

 
Nálam ez önálló kategória. Jellemző rájuk, hogy általában a gyerekvállalással járó kompromisszumok miatt fordulnak a vállalkozó lét felé. A tevékenységük gyakran kapcsolódik a családos léthez. Sokszor a kézügyességük hozza az alaptevékenységet, netán egy régi álom megvalósítására látják elérkezettnek az időt, stb.  A tipikusan vállalkozói ismereteket (jogi, pénzügyi, marketing, stb.) jellemzően az online térből gyűjtik ki a maguk számára.

Ez a vállalkozói típus tipikusan kitörési pontként tekint erre a munkaformára. Az indok legtöbbször az, hogy kell a jövedelem, de a családi teendők is prioritást élveznek. Nem egyszerű számukra az élet, de az így nyert önállóság és szabadság (plusz, hogy nem marad le a gyerek fontos pillanatairól) a legtöbbször kárpótolja őket a nehézségekért. A modern megoldások, a közösségi háló gyakorlatilag elhozta a női vállalkozók idejét.

Magamat az 5-ös kategóriába sorolom némi +1-es fűszerezéssel. Te hova illenél?

Legközelebb megnézzük, mi is kell ahhoz, hogy nagy reményekkel indulhass vállalkozást indítani. ;)

Addig is, ha írnál nekem, ide küldd: vkovacskarolina@gmail.com

Facebook: facebook.com/sikerelmeny

Instagram: instagram.com/sikerelmeny

 Az első vállalkozás indításához kapcsolódó posztot itt tudod elolvasni, kattints -->  Vállalkozz, ha…!

 

Sikerélményekben gazdag napot!
Karolina

 

* Vecsenyi János - Petheő Attila: Vállalkozz okosan!