Vállalkozz, ha...!

Mi a te indokod, hogy vállalkozó légy?

girl-3316342_1920.jpg

Úgy alakult, hogy az első poszt vázlatát a kaposvári kórház gyerekosztályának szubintenzív részlegén körmöltem le. Mindig van nálam valamilyen könyv, így az éppen aktuális üres lapjaira jegyzeteltem.
Hello! Kovács Karolina vagyok, 34 éves, két gyermekes anyuka, feleség, vállalkozó, egyetemista. A vállalkozók közül is a hírhedt "női vállalkozó" kategóriába tartozom, annak is az "anya vagyok ÉS vállalkozó" alkategóriájába. Izgalmas kombináció.

Ezt a blogot többek között arra hoztam létre, hogy bemutassam, hogyan és miért tudom azt megtenni, hogy a gyerekem mellett is tudok lenni, ha szükséges és a jövedelmem is kiszámítható. Világosan emlékszem arra a pillanatra, amikor középiskolásként megfogalmazódott bennem, hogy legyen akármi is a munkám az életben, csak olyan lehet, amit otthonról is meg tudok valósítani, mert ott szeretnék lenni a gyerekeim mellett, míg felnőnek. Otthont, hátországot kívánok nekik nyújtani úgy, ahogy Édesanyám tette nekem és a testvéreimnek. Igaz, ő - ahogy régen hívták - háztartásbeliként tehette meg mindezt és manapság már nem ez a jellemző.

Szóval az életvitelemre vonatkozó elképzelés korán megszületett bennem. Viszont a megvalósítás már nehezebb dió volt és persze ma is az. Ahhoz, hogy a munkámban is helyt álljak és a gyerekeim betegsége esetén is nyugodtan mellettük legyek, a vállalkozói létben láttam a megoldást. Így nálam a címben foglaltakat úgy lehetne kiegészíteni: Vállalkozz, ha a családod az első!

Te miért vállalkoznál?


A motivációk, az okok mindenkinél mások.

Van, aki eleve ezt akarja. Valamit meg akar valósítani és ez a forma jelenti a megoldást.

Van, akinek nincs nagyon más választása. Álláskeresőként nem talál magának munkát, viszont a tudása, a készségei önállóan is kamatoztathatók. Így álláskeresőből egyúttal állásteremtővé is válik.

Van, akinél van egy belső érdeklődés valami felé, amit kitalál, kutat és megvalósít. Na nekik ettől jobb keret nincs is, hiszen szabadon megvalósíthatják terveiket.

Van, aki egyszerűen csak azt érzi, képes lenne rá. Nos neki bátorságra van szüksége, hogy megpróbálja!

Fontos. Nem mindenkinek kell vállalkozónak lennie. De érdemes megpróbálni, ha csak egy hajszálnyival is többet adhat bármilyen fronton, mint az alkalmazotti lét.

A működő vállalkozások alapján számos vállalkozó típust lehet felsorolni. Figyeld csak, mennyi kategóriát fel lehet állítani!

  • számlaképes vállalkozó
  • kényszer vállalkozó
  • hobbi vállalkozó
  • szociális vállalkozó
  • megélhetési vállalkozó
  • belső vállalkozó
  • családi vállalkozó
  • önálló vállalkozó
  • társas vállalkozó
  • franchise vállalkozó
  • startup vállalkozó
  • globális vállalkozó

Gondoltad volna? Legközelebb kibontom ezeket a témákat.

Miért is tarts velem?

 
Végzettségemet tekintve Igazságügyi szervező alapdiplomám van és jövő júniusban megszerzem a Vidékfejlesztési agrármérnök mesterdiplomámat is. 2015 júniusával lettem egyéni vállalkozó, 2016 februárjától egy agrárszaktanácsadó KFT ügyvezetője. 34 éves vagyok, a Férjemmel együtt két kislányt nevelünk (3 és lassan 8 évesek). Szabadidőmben folyamatosan képzem magam, sokat olvasok (hozok majd könyvajánlókat is), számos ötleten dolgozom egyidejűleg.

A vállalkozói ismeretek mellett a vele járó élet menedzselésében is gyűlik a tapasztalatom. Ezeket kívánom megosztani, hátha valakinek jól jönnek, segítenek.

A következő bejegyzésig is ha van ötleted, elképzelésed, de még nem döntöttél a vállalkozói életforma mellett, keresd meg a "Vállalkoznék - okosan" Facebook csoportot és ott beszélgethetünk tovább.

Kövesd a Sikerélmény Facebook és Instagram oldalt mindennapi motivációért és értesülj a friss bejegyzésekről! @sikerelmeny

Sikerélményekben teli napot!
Karolina