Belevágnál egy vállalkozásba? Így kezdj neki!

lego-2310286_1280.jpg

Vegyük sorra, mi is szükséges a vállalkozásod elindításához. Tényleg a pénz a lényeg? Vagy elég egy jó ötlet is? Netán van még valami?

Három összetevőt szoktak megnevezni, ebből kettő valóban a pénz és az ötlet. A harmadik tényező a csapat. Igen, még akkor is kell beszélni csapatról, ha egyszemélyes vállalkozásról beszélünk.

A három tényező egyformán fontos minden vállalkozás számára. Minimális pénzösszegre mindig szükség van. Mellé kell egy jó ötlet, ez is világos. Ha társas vállalkozásban gondolkodsz, akkor egyértelmű a csapat léte, de nem feltétlenül csak a résztvevőket kell csapattagként értelmezni.

Összességében mindhárom tényező lényeges ahhoz, hogy el tudj indulni.

Miket is kell tehát az elindulás előtt végig gondolnod:

1. Jó e az ötleted?


Meg állja-e a helyét a piaci környezetben? Arról, hogy hogyan kutass piacot, később még írni fogok. Egy fontos megjegyzésem azonban már most van. Ne a saját fejeddel gondolkodj, hanem a potenciális vásárló, szolgáltatást igénybe vevő fejével. Ha csak te látod jónak az elképzelésedet, az kevés a sikerhez.

2. Elkötelezettek feléd azok, akikkel együtt tervezed a vállalkozást indítani?


Támogatnak téged? Támogatják a terveidet, az ötletedet?

Nem ajánlom, hogy egyedül, támogatás nélkül vágj bele egy ilyen fokú projektbe. Nem társakról beszélek elsősorban, hanem a hátországodról. Mi a véleménye a családodnak? A társadnak? A batátaidnak? Sokszor már az is elég, ha nem akadályoznak téged és hallgatólagosan bólintanak, de ha esetleg még támogatnak és segítenek is, nyert ügyed van! Csapattal minden könnyebb!

Ha társas vállalkozásban gondolkodsz, akkor pedig ez egy kifejezetten fontos kérdés. Ismered jól, akivel üzleti "házasságot" kívánsz kötni? Bármilyen vicces is, a gyakorlatban tényleg erről van szó. Nem csak a szakértelme, a tudása a lényeg, bár ez lényeges szempont lehet. Lelkesedik ő is az ötletetekért? Mennyire kitartó? Milyen ember? Könnyen szót értesz vele? A konfliktusokat meg tudjátok beszélni? Bízol benne? Rendezett háttere van? Ha erre a sok kérdésre mind pozitív a válaszod, megtaláltad az üzlettársad.

Arra azonban készülj fel: az együttműködést fenntartani mindennapos feladat. Az emberi oldalát a vállalkozásoknak én személy szerint sokkal lényegesebbnek tartom, mint a többit. A rossz viszony, a rossz kapcsolat, a nem megfelelő kommunikáció simán romba tudja dönteni még a legjobb üzleteket is.

3. Van elég pénzed?


Ma már számos olyan tevékenység van, amit szinte nulla tőkével el lehet indítani. Példásul lehetsz egyéni vállalkozó az online tér világában. Ehhez kis túlzással egy laptop is elég. Ha egy KFT alapításában gondolkodsz, akkor viszont szükséged lesz kapásból hárommillió forintra, alapító tőkének. Ha pedig eleve valami olyanba gondolkodsz, ami nagyobb eszközparkot, árukészletet, stb. igényel, akkor jó, ha kimeríthetetlen bankszámlával is rendelkezel.


A lényeg, hogy a pénzt kérdést nem lehet megkerülni. Életképesebbnek látom azokat a vállalkozásokat, amelyek az ötletük megvalósításához maguk teremtették elő a kezdőtőkét. Nem vagyok sem hitelnek, sem pályázati pénznek a híve a kezdeteknél. Nagy igazság, hogy a könnyen jött pénz könnyen is megy. Ha tényleg hiszel az ötletedben, akkor meg fogod találni a módját, hogy pénzt keríts hozzá.

Összefoglalása fentieknek


Egy vállalkozás elindításához szükséged lesz egy piacképes ötletre, elkötelezett társakra és annyi pénzre, hogy elég legyen az induláshoz.

Sikerélményekben gazdag napot!
Karolina

Facebook.com/sikerelmeny
Instagram.com/sikerelmeny

Kapcsolódó cikkek:
Íme, a 12 + 1 vállalkozó típus. Te köztük vagy?
Vállalkozz, ha...!